У Гаазі відкрилася міжнародна конференція ЮНЕСКО «Культурна спадщина та мир»

У Гаазі відкрилася міжнародна конференція ЮНЕСКО «Культурна спадщина та мир» Фото 14.05.2024 01:12 Укрінформ У нідерландській Гаазі в будівлі Палацу миру розпочалася міжнародна конференція ЮНЕСКО “Культурна спадщина та мир”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Нашу країну на конференції представляють заступниця міністра закордонних справ Ірина Боровець, посол у Нідерландах Олександр Карасевич, а також експерти, які документують злочини РФ проти культурної спадщини України.

“Знищення культурної спадщини під час збройного конфлікту є не лише трагедією, а й воєнним злочином”, – наголосила у промові міністерка закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс Слот.

За її словами, світ став свідком знищення сотень історичних місць в Афганістані, Малі, Іраку та Сирії. “І такі атаки тривають у великих масштабах з початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році”, – констатувала очільниця МЗС.

Вона зазначила, що зниклими безвісти вважаються дуже багато українських творів мистецтва та артефактів. “Тож сьогодні як ніколи актуальна Гаазька конвенція про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, підписана тут рівно 70 років тому”, – наголосила нідерландська урядовиця.

Конференція, яка триватиме до 15 травня, організована ЮНЕСКО у співпраці з урядом Нідерландів. Її мета – об'єднання зусиль світової спільноти, адже 70-та річниця Гаазької конвенції 1954 року дає нагоду поміркувати над досягненнями та новими викликами.

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні пошкоджено або зруйновано 1062 памʼятки культурної спадщини.

Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

Гаага Культурна спадщина Нідерланди ЮНЕСКО Конференція

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *