Втрати музейного фонду України за 10 років війни сягають близько двох мільйонів предметів

Втрати музейного фонду України за 10 років війни сягають близько двох мільйонів предметів Ексклюзив 01.06.2024 13:27 Укрінформ За 10 років російсько-української війни загальні втрати музейного фонду України становлять близько 2 мільйонів предметів.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомила директорка Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики Мар'яна Томин.

"З 2014 року було втрачено близько 1 мільйон 100 тисяч предметів музейного фонду, і тепер, з 2022 до 2024 року, це ще близько 700 тисяч музейних предметів. Загалом – до двох мільйонів  предметів становлять втрати музейного фонду України", – зазначила Томин.

За її словами, частина колекцій українських музеїв, які перебували під російською окупацією, втрачена назавжди. Зокрема, тільки з восьми музейних закладів у п'яти областях України, які перебували під окупацією, Росія викрала майже 35 тисяч музейних предметів, а знищені, втрачені чи пошкоджені ще майже п'ять тисяч.

"По всій Україні знищені, втрачені, пошкоджені 10345 музейних предметів", – наголосила Томин.

Водночас директорка департаменту зауважила, що вдалося евакуювати близько 250 тисяч музейних цінностей, цей процес триває й сьогодні.

"Треба пам'ятати, що в нас ще є 10 мільйонів предметів музейного фонду України, тож варто об'єднатися для їхнього захисту", – підкреслила вона.

Томин також наголосила, що у Росії все вкрадене в України вноситься до музейного фонду РФ, тобто фактично оголошується "державною власністю". Це безпрецедентна ситуація у світовій практиці, тож Україна разом із партнерами має розробити юридичний хід, щоб повернути вкрадене загарбниками.

"Як ми будуватимемо доказову базу, щоб довести, що то були наші цінності, як ми будемо це підтверджувати, які акти ми маємо ухвалити у себе, щоби разом з міжнародними правовими актами це стало реальною доказовою базою в судах, – наразі неясно. Ми стикнулися із дуже складним процесом, оскільки потрапили у безпрецедентну ситуацію. Таке ще жодна країна не проходила. Будемо придумувати якийсь унікальний юридичний хід разом із міжнародними партнерами", – сказала Томин.

Як повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики планує запустити урядову програму зі створення підземних презентаційних центрів, де зберігатимуться евакуйовані колекції українських музеїв.

Музей Війна МКІП Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *