Україні потрібно буде $37 млрд міжнародної допомоги у 2024 році – НБУ

Україні потрібно буде $37 млрд міжнародної допомоги у 2024 році – НБУ - Фото

Фото: НБУ

Національний банк попередив, що у 2024 році Україна все ще потребуватиме значної міжнародної допомоги для фінансування дефіциту державного бюджету. Про це йдеться у пресрелізі НБУ щодо перегляду облікової ставки.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

З початку 2023 року Україна отримала майже $27 млрд у формі кредитів та грантів від міжнародних партнерів, що значно перевищило продаж валюти НБУ для балансування валютного ринку. Завдяки цьому держава має змогу покривати значний дефіцит бюджету звернення за емісійним фінансуванням, а міжнародні резерви України сягнули історичного рекорду.

Очікується, що за підсумками цього року міжнародна допомога сягне $42 млрд.

“Міжнародна підтримка залишатиметься дуже важливою для збереження макрофінансової стабільності й у наступні роки. З огляду на все ще значні видатки на оборону для фінансування дефіциту бюджету наступного року потрібно щонайменше $37 млрд”, – заявив голова НБУ Андрій Пишний.

Навіть у випадку завершення активних бойових дій високі потреби в зовнішньому фінансуванні зберігатимуться через обмежений експорт та суттєву потребу в імпорті для повоєнної відбудови.

НБУ наголошує, що Україні необхідно продовжувати успішну співпрацю з Міжнародним валютним фондом та іншими міжнародними партнерами.

  • Основним фінансовим донором України у 2023 році став Європейський Союз з $9,76 млрд, США на другому місці з $7,2 млрд.
  • 27 липня до державного бюджету України надійшло $1,5 млрд пільгового фінансування під гарантії уряду Японії через механізм Цільового фонду Світового банку.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *