ФГВФО домігся рішення стягнути з керівництва ліквідованого Автокразба…

ФГВФО домігся рішення стягнути з керівництва ліквідованого Автокразбанку майже 900 мільйонів гривень

ФГВФО домігся рішення стягнути з керівництва ліквідованого Автокразбанку майже 900 мільйонів гривень

12 лютого Східний апеляційний господарський суд ухвалив рішення на користь Фонду гарантування вкладів та деяких відповідачів у справі, пов’язаній з особами, асоційованими з ПАТ Автокразбанком. 

Як йдеться у повідомленні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, суд вирішив стягнути з членів правління та спостережної ради банку компенсацію за завдані збитки на суму 897,1 млн грн.

Згідно з повідомленням, перед тим як банк був оголошений неплатоспроможним, його керівництво провело ряд ризикованих кредитних операцій з юридичними особами.

При цьому майже 44% цих кредитів були без застави, а в інших випадках вартість застави не покривала реальний розмір боргу. В результаті, до моменту визнання банку неплатоспроможним, загальна сума боргу за цими кредитами склала понад 70% від загального кредитного портфелю юридичних осіб.

Підписуйтесь на Telegram-канал delo.ua

Як виводилися гроші з Автокразбанку

Виведення коштів з Автокразбанку напередодні визнання його неплатоспроможним відбувалось через схему кредитування та поручительства пов’язаних з акціонерами компаній. Переважну частину цінних паперів в заставі банку за цими кредитними договорами складали акції компанії “Південний транспорт” (АР Крим). Її в 2015 році визнали такою, що має ознаки фіктивності, так само як і її цінні папери.

До виведення грошей банку через укладання свідомо невигідних для нього угод, зокрема удаваних, виявилися причетними топ-менеджери та акціонери фінустанови. В результаті їхніх дій та бездіяльності було завдано шкоди на суму більше 700 мільйонів гривень, що становило 2/3 від загального кредитного портфелю АКБ.

Крім того, банк виступив майновим поручителем за кредитом, який Meinl Bank (Австрія) видав кіпрській компанії Agalusko Investment Limited. У забезпечення позики було передано 9 мільйонів доларів, які були на кореспондентському рахунку АКБ в австрійській фінустанові.

Зазначимо, що Автокразбанк було засновано в 1993 році трьома підприємцями з Донецька – Андрієм Лизогубом, Андрієм Некриловим та Сергієм Пахальчуком. В серпні 2014 року Національний банк України анулював ліцензію банку та вирішив його ліквідувати. 27 серпня 2019 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб оголосив про завершення ліквідації Автокразбанку.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *