Dragon Capital цікавиться купівлею націоналізованого “Сенс Банку”

Sense Bank

"Сенс Банк". Фото: сайт фінустанови

Інвесткомпанія Dragon Capital потенційно зацікавлена в купівлі націоналізованого “Сенс Банку” (в минулому – “Альфа-Банк Україна”). Про це заявив засновник і гендиректор Dragon Capital Томаш Фіала в інтервʼю Bloomberg.

За словами бізнесмена, компанія вивчає можливість придбання банку, якщо українська влада виставить його на продаж. 

 “Ми, ймовірно, будемо шукати можливість об’єднатися з деякими міжнародними співінвесторами, щоб купити цей банк, оскільки він досить великий”, – сказав Фіала.

Як зауважує Bloomberg, після націоналізації “Сенс Банку” частка держави в українських банківських активах зросла приблизно до 56%, адже тепер уряд володіє п’ятьма великими кредиторами. Це збільшило занепокоєність Міжнародного валютного фонду, який закликав Україну продати підконтрольні владі банки.

“Для уряду було б розумно продати його [“Сенс Банк”, – ред.] якомога швидше, враховуючи, по-перше, що це п’ятий банк, яким володіє влада, а по-друге, досвід управління державними банками не дуже хороший. Є високий ризик того, що ним зловживатимуть, будуть політичні призначення та політичні проєкти, для яких він використовуватиметься”, – вважає Фіала.

У Міністерстві фінансів України повідомили агентству, що відомство “зацікавлено в зменшенні частки держави в банківському секторі, тому ми будемо готувати банки, в тому числі й цей, до продажу”.

Ще до націоналізації “Сенс Банку” його мажоритарний акціонер – компанія ABH Holdings SA, яка контролюється росіянами Михайлом Фрідманом і Петром Авеном, – погрожував судовим процесом, якщо уряд України вирішить перевести банк у державну власність.

Фіала зазначив, що арбітраж не буде “прямим ризиком”, але такий крок “може спричинити деякі незручності”.

Сам бізнесмен через Dragon Capital є одним зі співвласників “Юнекс Банку”. Bloomberg пише, що загальні активи цієї фінустанови становлять близько 71 млн доларів, тоді як у “Сенс Банку” цей показник перебуває на рівні 2,6 млрд доларів. Метою Фіали є збільшення його частки в роздрібному кредитуванні, оскільки він очікує на отримання значного доходу після закінчення або вщухання війни в Україні.

Націоналізація “Сенс Банку”

У лютому 2022 року Європейський Союз запровадив санкції проти Михайла Фрідмана, а в березні до них приєдналася Велика Британія. Тоді ж Фрідман і його партнер Петро Авен покинули раду директорів “Альфа-Банку”, який згодом в Україні змінив назву на “Сенс Банк”. Україна запровадила санкції проти Фрідмана у жовтні того ж року. 

А в травні поточного року Верховна Рада підтримала законопроєкт, який дозволяє НБУ націоналізувати банки підсанкційних власників.

Кілька тижнів тому, 20 липня, Національний банк вирішив вивести “Сенс Банк” з ринку. Пізніше фінустанова перейшла у власність держави.

Органом управління корпоративними правами за акціями “Сенс Банку” стало Міністерство фінансів України. Передбачається, що після закінчення дії воєнного стану відомство залучить інвесторів для продажу банку.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *