Центробанк Росії підвищив облікову ставку. Вперше з початку повномасштабної війни

Центробанк Росії підвищив облікову ставку. Вперше з початку повномасштабної війни - Фото

Центробанк Росії (Фото – cbr.ru)

Центробанк Росії підвищив облікову ставку на 100 базисних пунктів, з 7,5% до 8,5% річних. Це перше підвищення ставки з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року, коли ставку екстрено підняли до 20%, повідомляє російський регулятор.

Центробанк пояснив своє рішення зростанням інфляції через збільшення внутрішнього попиту, що перевищує можливості виробництва, особливо через недостатню кількість працівників. Також регулятор визнав, що проінфляційні ризики збільшилися через падіння курсу рубля, який у червні впав до долара на 10,4%.

Після підвищення ставки центробанк РФ погіршив і прогноз інфляції. Згідно з оновленими даними, вона становитиме 5-6,5% у 2023 році та 4% у 2024 році. Раніше прогноз передбачав зростання цін на рівні 4,5–6,5% цього року.

Раніше, після вторгнення російських військ в Україну та заморожування золотовалютних резервів Росії на Заході, центробанк екстрено підвищив ставку з 9,5% до 20%. Потім упродовж півроку регулятор поступово пом’якшував свою політику, але з вересня зупинився на одному рівні.

  • Президент Росії Володимир Путін підписав закон, що передбачає запровадження нової довгострокової програми заощаджень для населення в країні. Зібрані з громадян кошти будуть використані для фінансування дефіциту російського бюджету.
  • Курс рубля знижується із середини травня. Перший віцепрем’єр уряду РФ Андрій Бєлоусов заявляв, що за поточних умов російська влада вважає оптимальним для економіки та бюджету курс рубля на рівні 80-90 рублів за долар. Наприкінці минулого року Бєлоусов заявляв, що оптимальним для економіки Росії буде курс 70-80 рублів за долар. У Росії кажуть, що нічого страшного: плаваючий курс – благо.
  • У червні 2023 року поточний рахунок платіжного балансу РФ став від’ємним і досяг $1,4 млрд. Про це свідчать оцінки Центробанку Росії.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *