Арахамія: Рада відновить е-декларування не пізніше середини вересня

Арахамія: Рада відновить е-декларування не пізніше середини вересня - Фото

Фото: пресслужба Слуги народу

Верховна Рада ухвалить закон про відновлення електронного декларування не пізніше середини вересня. Такий прогноз дав голова фракції Слуга народу, співавтор законопроєкту Давид Арахамія в ефірі єдиного телемарафону.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

“У нас дедлайн – 15 вересня, зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом. Я думаю, що десь у цей дедлайн ми впораємося”, – сказав депутат.

Він спрогнозував, що це буде нелегко, але “ми все одно це зробимо”.

Зараз законопроєкт знаходиться на стадії підготовки до другого читання, в межах якої потрібно “відокремити відмазки” тих, хто волів би уникнути декларування, від реальних проблем.

“Наприклад, прикордонні громади з окупованими територіями, і вони там у списках на вбивство. Вони кажуть: ми не хочемо, щоб публікували місцезнаходження наших родин, дітей. Я вважаю, це чесний аргумент. Є люди, які кажуть: наші діти нікому не потрібні, вони живуть десь в Ужгороді. [Тут] немає небезпеки, це просто приховування і небажання декларуватись”, – пояснив депутат.

До другого читання плануються поправки, які зобов’яжуть військових з територіальних центрів комплектування (ТЦК) декларувати свої активи, не чекаючи кінця війни.

“Військові кажуть: я в окопі й не можу декларуватися. Це чесно. Але військкомат? Після одеського кейса, рівненського – вони просто сховаються за спинами військових на фронті та не будуть декларуватись. Тому ми хочемо, щоб люди в тилу всі декларувались без виключень, а ті, хто на фронті, мали зобов’язання продекларуватися після того, як повернуться”, – сказав Арахамія.

Ще один чутливий момент стосується декларування місця перебування дітей за кордоном, сказав депутат.

“Я бачу зараз такий компроміс: вони мають продекларувати країну без зазначення місця проживання, але щойно воєнний стан буде зупинений, одразу ж задекларувати”, – сказав він.

27 липня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування.

  • У березні 2023 року Україна отримала від МВФ нову чотирирічну кредитну програму розширеного фінансування, а на початку квітня – перший транш розміром $2,7 млрд. Ще один транш на $900 млн Рада директорів МВФ погодила наприкінці червня.
  • Спочатку умови нової кредитної програми містили 19 структурних маяків, які Україна зобов’язалася виконати протягом найближчих 15 місяців. Після першого перегляду їхня кількість збільшилась до 23.
  • Одна з вимог МВФ – набуття чинності законом, що відновить подання декларацій посадовими особами, які прямо не залучені у мобілізації та воєнних діях, та відновлення функції НАЗК з перевірки та верифікації декларацій. Це мало статися до кінця липня 2023 року.
  • Крім того, до кінця жовтня 2023 року Україна має спростити систему декларування активів шляхом прив’язки до інших баз даних та реєстрів.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *