У Канаді помер Данило Мигаль, який із прапором України станцював гопак на матчі збірної СРСР

У Канаді помер Данило Мигаль, який із прапором України станцював гопак на матчі збірної СРСР

Данило Мигаль у вишитій сорочці вибіг на поле з прапором України та словами «Свободу Україні» і станцював гопак фото: Любомир Кузьмяк/Facebook

Данило Мигаль відійшов у вічність у віці 68 років

Сьогодні, 8 березня, помер канадець українського походження Данило Мигаль, який у 1976 році під час півфінального футбольного матчу Олімпійських ігор між збірними СРСР та НДР вибіг у вишиванці на поле з прапором України та станцював гопак. Про це повідомив журналіст Любомир Кузьмяк.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Данило Мигаль відійшов у вічність у віці 68 років.

«Тільки вчора переглядав історичний стрікерський забіг Данила Мигаля на поле під час півфінального матчу Монреальської Олімпіади-1976 між збірними СРСР та НДР. А сьогодні дізнався про те, що великий українець відійшов у засвіти. Ви так і не приїхали на матч «Карпат» до Львова, зате вчасно передали свій прапор в Україну. Коли вперше побачив це відео багато років тому, то мріяв поспілкуватися з вами. Дякую за розмови, дякую за співи і колядки у телефоні на Різдво, дякую за тепло і щирість. А ще за боротьбу. Вічна пам’ять», – написав Кузьмяк.

Будь ласка, читайте текст після реклами

27 липня 1976 року в Монреалі на Літніх Олімпійських іграх проходив футбольний матч між збірними СРСР та НДР. Команду СРСР переважно складали українці, гравці київського «Динамо». Данило Мигаль у вишитій сорочці вибіг на поле з прапором України та словами «Свободу Україні» і станцював гопак. Публіка почала аплодувати, гру зупинили. Поліція затримала чоловіка на годину.

Мигаль пояснив свій вчинок тим, що так протестував проти окупації України радянською владою. В СРСР цей епізод із трансляції прибрали.

Народився Данило Мигаль 28 грудня 1955 року в Тандер-Бей (Онтаріо, Канада) в родині українських емігрантів. Батько – Богдан Мигаль, лікар у дивізії «Галичина», родом із Івано-Франківщинини. Через політичні погляди емігрував до Канади, де одружився на українці Вікторії Анні-Балабух, яка народилася вже в Канаді у сім’ї українців, працювала медсестрою. Родина Мигалів підтримувала дружній зв’язок із Йосипом Сліпим.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Данило працював журналістом на радіо та в газеті у Тандер-Бей, а також на телебаченні Онтаріо. Був членом канадського Пласту, «Просвіти», Спілки української молоді (СУМ).

Раніше повідомлялося, що помер відомий футбольний журналіст Артем Франков. 

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *