Зеленська відвідала нідерландсько-українську виставку в Музеї Ханенків

Зеленська відвідала нідерландсько-українську виставку в Музеї Ханенків Фото 16.05.2024 19:26 Укрінформ Дружина Президента Олена Зеленська відвідала нідерландсько-українську виставку європейського живопису кінця ХІХ – початку ХХ століття, яку відкрили в Музеї Ханенків у Києві.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в її дописі в Телеграмі. 

«Завжди дякую кожній людині, яка знаходить сміливість приїздити в Україну нині й так виявляти свою солідарність із нами. А сьогодні дякую колекціонерам мистецтва – голландській родині Гoґстедерів, зокрема Віллему Гоґстедеру, що привезли до Києва європейський живопис кінця ХІХ – початку ХХ століття зі своєї колекції. Родина київських колекціонерів Понамарчуків та її представниця Яна Понамарчук своєю чергою додали до них роботи українських художників того самого періоду», – зазначила Зеленська.

Вона зауважила, що спільна нідерландсько-українська виставка відкрилася сьогодні в київському Музеї Ханенків.

«Велика подія. Коли агресор понад два роки прицільно нищить українські музеї, а сам Музей Ханенків зазнав пошкоджень і через це змушений переховувати свою головну колекцію, кожна виставка в таких умовах – перемога. Перемога культури над руйнуванням», – наголосила перша леді.

За її словами, «і ще це спільна перемога не лише української культури, а й загалом європейської, бо це перша закордонна експозиція, яка приїздить в Україну за час повномасштабного російського вторгнення, та ще й у Всесвітній день музеїв. Адже українські музеї є теж частиною світового надбання».

Зеленська повідомила, що назва експозиції «Гаага – Київ» дуже символічна.

«Для кожного українця Гаага передусім є синонімом правосуддя та справедливості. Саме до гаазького міжнародного правосуддя ми апелюємо, потребуючи справедливості для України, як жертви війни, яку розв’язала Росія. А для музейників Гаага – ще й культурна справедливість», – зазначила Зеленська.

Вона нагадала, що днями виповнюється 70 років Гаазькій конвенції, та наголосила, що «це перша міжнародна угода, в якій спадщина однієї країни прирівняна до спадщини всього людства».

«Це і моє щире переконання: культура не має кордонів, і якщо ракета цілить в один музей, то втрачає весь світ. Весь світ стає біднішим. Тому Україна зараз захищає не лише своє – вона захищає спільне, спільні цінності. Зокрема й можливість проводити та відвідувати виставки, творити та радіти мистецтву», – підкреслила дружина Президента.

Вона подякувала за солідарність і спільнодію колекціонерам, музейникам, Посольству Нідерландів в Україні та Посольству України в Нідерландах, «бо це і є світова культура – діяти разом, щоб зберігати, творити й надихати».

Як повідомлялося, під час масованої ракетної атаки Росії на Україну вранці 10 жовтня 2022 року постраждали заклади культури, освіти й науки в центрі Києва – музеї, університет, бібліотека, наукові інститути. Серед них, зокрема, Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

Музей Нідерланди Виставка Мистецтво Олена Зеленська

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *