У Києві відкрили виставку до Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар

У Києві відкрили виставку до Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар Фото 17.05.2024 15:54 Укрінформ У Києві відкрилася виставка “Qırım içün” (“Заради Криму”) до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Виставка розміщується у Представництві Президента в Криму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами кураторки виставки, психологині та історикині Мавілє Халіл, незважаючи на те, що кримські татари розкидані по всьому світу, вони пам'ятають свою історію та намагаються зберігати свої традиції. Багато речей, які передаються з покоління в покоління, кримські татари зберігають у своїй родині, частину з них передають до музеїв.

На виставці представлені старовинний одяг та побутові речі, які були привезені з Криму та зараз зберігаються у приватних музеях, зокрема Коран кінця 18 століття та керамічні вироби.

Одна з експозицій виставки налічує дев'ять предметів, це символічне число для кримських татар. Мавілє Халіл розповіла, що дівчина, коли виходила заміж мала зібрати майбутньому чоловіку подарунок з дев'яти предметів. Серед яких обов'язково мав бути пояс, підв'язки, особисто вишита сорочка. Цей подарунок називався "Докузлук", що в перекладі з кримськотатарського означає "дев'ять".

У Києві відкрилася виставка до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *