На Франкфуртському книжковому ярмарку Україна презентувала понад 300 книжок

На Франкфуртському книжковому ярмарку Україна презентувала понад 300 книжок Фото 18.10.2024 14:35 Укрінформ Український стенд на Франкфуртському книжковому ярмарку презентував понад 300 книжок від 31 видавництва.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та стратегічних комунікацій.

Організаторами національного стенду є Український інститут книги, Goethe-Institut в Україні, Мистецький арсенал та Український інститут.

Цьогорічною фокус-темою України стало «Повернення голосу», що підкреслює важливість відновлення національного голосу на світовій арені.

Відкривали національний стенд співкуратор української програми Goethe Institut Ukraine Марія Шубчик, заступник директора Українського інституту книги з питань міжнародної співпраці Олена Одинока, уповноважена федерального уряду Німеччини з питань культури та засобів масової інформації, державний міністр Клаудія Рот

Також у відкритті українського стенду взяли участь директор Франкфуртського книжкового ярмарку Юрґен Боос, уповноважений із питань культурної політики Міністерства закордонних справ Німеччини Штефан Рюссель, директор Спілки німецьких видавців Пітер Краус фом Клеф та очільник Гете Інституту Йоганнес Еберт.

У своїх промовах представники Німеччини засудили російську агресію та намагання знищити українську культуру.

У рамках української програми упродовж п’яти днів проходитимуть дискусії, презентації й публічні інтерв’ю, в яких учасники розповідатимуть про мистецтво, створене війною.

Також йтиметься й про українських загиблих письменників і книжки, в яких закарбувались їхні голоси. Програма покликана показати літературу, яка швидко й гостро рефлексує воєнне сьогодення України.

За словами співкуратора програми Марії Шубчик, «ми прагнемо, щоб широка європейська аудиторія відкрила для себе ще більше авторів та публічних діячів, які щодня демонструють мужність, стійкість та витримку».

Вимоги антимонопольного законодавства не дозволяють керівництву Франкфуртського книжкового ярмарку відмовляти окремим видавництвам в участі. Проте цьогоріч на ярмарку зареєстровані п’ять російських видавництв.

Директор Франкфуртського книжкового ярмарку Юрґен Боос запевнив присутніх у підтримці України і наголосив, що «національного стенду Росії не було і не буде».

«Я ніколи не любив когось виключати, але я не хочу бачити тут представників російського уряду. Щодо видавців, ми ретельно перевірятимемо книги представлені на їхніх стендах. Це схоже на цензуру, але ми це будемо робити, бо Росія знищує культуру іншої країни», – заявив він.

МКСК висловило вдячність німецьким колегам за принципову й послідовну позицію щодо недопущення представлення національного стенда Росії у Франкфурті.

«Російській пропаганді, яка виправдовує руйнування та загибель людей, не місце на найбільшому у світі книжковому ярмарку», – ідеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 76-й книжковий ярмарок Frankfurter Buchmesse проходить з 16 до 20 жовтня.

Українська письменниця Софія Андрухович презентує на ярмарку третю частину своєї трилогії «Амадока» німецькою.

Фото: МКСК

Книги Видавництво Ярмарок Франкфурт

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *