“Вони хотіли б забути про війну”. Україні стає важче отримувати допомогу – Марченко

1

Сергій Марченко (Фото: Міністерство фінансів)

Україні стає все важче отримувати фінансову допомогу від західних партнерів, сказав міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю Reuters на полях щорічних зборів МВФ та Світового банку у Марокко.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

“Я бачу багато втоми, я бачу багато слабкості серед наших партнерів. Вони хотіли б забути про війну, але війна все ще триває, у повному масштабі”, – сказав міністр.

Читайте також Гетманцев – про сценарій з припиненням допомоги: Виходів два, обидва дуже погані

За його оцінками, Україні зараз доводиться докладати “вдвічі більше зусиль, щоб переконати наших партнерів надати нам підтримку, порівняно з останніми щорічними зборами” у квітні.

Міністр вважає, що це пов’язано не тільки з втомою, але й “геополітичними змінами та внутрішнім політичним контекстом у різних країнах”. Як приклад він згадав вибори президента США та вибори Європарламенту у 2024 році. США та Євросоюз – основні фінансові донори України, тому Марченко розраховує на продовження підтримки з їхнього боку.

Також міністр фінансів висловив сподівання, що зрушить з місця питання, як використовувати заморожені російські активи на користь України. Він сказав, що раніше про це на Заході говорили як про досяжну мету, але тепер це “звучить як план”.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Мінфін України залучив до держбюджету $64,9 млрд зовнішнього фінансування. Найбільші донори — ЄС, США, МВФ, Канада, Японія, Світовий банк, Великобританія та Німеччина.

  • За останніми оцінками МВФ, Україні необхідно $32 млрд зовнішнього фінансування на 2024 рік. При цьому два найбільших донори України — Євросоюз і США — ще не затвердили фінансову допомогу Україні на наступний рік.
  • Євросоюз збирався ухвалити “Інструмент для України” з 50 млрд євро на чотири роки, але зіткнувся з перешкодою у вигляді Угорщини.
  • США через політичні суперечки увійшли в новий фінансовий рік без річного бюджету, а тільки з тимчасовою бюджетною декларацією, в якій не передбачили нову допомогу для України.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *