Націоналізація “Сенс Банку” може розпочатися вже цього тижня, – ЗМІ

Sense Bank, банк

Sense Bank. Фото: сайт фінустанови

Націоналізація “Сенс Банку” (раніше – “Альфа-Банк”) російських бізнесменів Михайла Фрідмана та Петра Авена може розпочатися найближчими днями. Про це 28 червня повідомило Forbes із посиланням на джерела.

За словами чотирьох співрозмовників видання, процес може стартувати вже в пʼятницю, 30 червня. Однак високопосадовець в одній із фінансових держструктур сказав журналістам, що точну дату ще не визначено.

Крім того, є вірогідність, що до 30 червня держава не встигне повністю підготуватися.

Forbes пише, що посаду CEO банку після націоналізації може обійняти колишня топменеджерка “ПриватБанку” Галина Пахачук. Вибір на її користь, ймовірно, обумовлений досвідом у цьому націоналізованому банку.

Пахачук працювала в “Приваті” з моменту його націоналізації наприкінці 2016-го року до середини 2021-го року. 

“Її профілем був портфель кредитів “Привату”, повʼязаний з ексвласниками Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим. З липня 2017-го по лютий 2018-го вона була виконуючою обовʼязки голови правління установи”, – вказує ЗМІ.

Пахачук зазначила журналістам, що не може ані підтвердити, ані спростувати інформацію про своє призначення у “Сенс Банк”. У пресслужбі Міністерства фінансів, від якого залежать кадрові рішення у державних банках, не відповіли на запит, а очільник відомства Сергій Марченко відмовився від коментарів.

Нагадаємо, Європейський Союз запровадив санкції проти Михайла Фрідмана в лютому 2022 року, а в березні до них приєдналася Велика Британія. Тоді ж бізнесмен покинув раду директорів “Альфа-Банку”, який згодом в Україні змінив назву на “Сенс Банк”. Україна запровадила санкції проти олігарха у жовтні того ж року. 

А в травні поточного року Верховна Рада України підтримала законопроєкт, який дозволяє НБУ націоналізувати банки підсанкційних власників.

Зауважимо, що раніше Фрідман заявляв про готовність передати банк державі безоплатно.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *