Навіщо крилаті мікро-ракети Teaser та у чому головна особливість розробки IAI

Israel Aerospace Industries, який є однією з провідних оборонних компаній Ізраїлю, просуває свою нову розробку – мініатюрну крилату ракету Teaser, яка призначена для озброєння піхотних підрозділів. І з огляду на оприлюднену інформацію ця високоточна ракета має зайняти нішу між гранатометами та протитанковими ракетами комплектами.

Запускати Teaser пропонується з плеча, а сама ракета має довжину у 70 см при діаметрі у 84 мм. Розганятися вона до швидкості 200 м/с, тобто до 720 км/год, а дальність має скласти до 2,5 км. Вага осколково-фугасної бойової частини оголошена на рівні 1 кг. Надалі можливо створення версії і з кумулятивною бойовою частиною, але це вимагатиме збільшення діаметра ракети для того, щоб розмістити необхідну за розміром кумулятивну воронку.

Читайте також: Південна Корея має аж 3,4 млн 105-мм снарядів, які дуже потрібні для ЗСУ, і їх треба дати

На перший погляд, мова йде про доволі дивний виріб. З одного боку – це черговий легкий ПТРК, який може концептуально нагадувати Enforcer від MBDA, що має трохи меншу дальність до 2 км, але значно потужнішу бойову частину у 7 кг.

Enforcer від MBDA

Enforcer від MBDA

Але в IAI концептуально виходили не зі створення мініатюрного ракетного комплексу, а від низької ціни на переносний високоточний засіб ураження. Зокрема, як зазначають розробники, ціна Teaser складає близько 15 тисяч доларів. А досягнуто це було за допомоги відмови від головок самонаведення – у ракеті використана система наведення ACLOS, про що пише ESD.

З боку Defense Express зазначимо, що ACLOS (Automatic command to line of sight) – автоматичне командне наведення за лінією візирування. Простою мовою цей принцип дуже схожий на відомий алгоритм, коли оператор має тримати ціль у прицілі, а ракета отримає команди через дроти, радіоканал чи у “лазерній стежці”. Але додавання “автоматичного” означає те, що оператор лише обирає ціль та приймає рішення щодо пуску. А от далі вочевидь починають працювати режими автосупроводження.

І платою за це стала відмова від режиму “вистрілів та забув”, бо оператор вочевидь все одно має тримати ціль у полі зору прицілу. Водночас вибір схеми крилатої ракети вочевидь пов’язаний із тим, що вона одна з найбільш ефективних з точки зору аеродинаміки рішень для дозвукового польоту. З іншого боку якраз це рішення вимагає використати для Teaser більш габаритну пускову.

Teaser від IAI

Teaser від IAI (фото: ESD)

Також залишається під питанням рішення щодо розміщення прицілу на самій пусковій, хоча його дистанційне винесення може вирішити питання безпеки оператора, якому вже не буде потрібно стирчати перед противником.

Але зрештою основна концепція Teaser полягає все ж таки у спробі створити дешевий засіб ураження. А над тим, що ворога необхідно знищувати не лише високоточно, але і дешево в Ізраїлі зрозуміли вже і на власному досвіді.

Читайте також: Бельгія не має танків, а є 127 бронемашин Piranha IIIC, по яким знайшли тріщини в шасі

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *