Міноборони Франції хоче атомний авіаносець PA-NG на 80 тис тонн, замовлять вже в 2025 році

Міністерство оборони Франції має намір в 2025 році видати контракт на побудову атомного авіаносця за проектом PA-NG (Porte-Avions Nouvelle Génération), який за своїми габаритами стане найбільшим кораблем в історії Європи.

Оскільки уже передбачається, що цей авіаносець матиме довжину корпусу в 310 метрів, водозаміщення сягатиме 80 тисяч тонн, PA-NG має увійти в стрій французьких ВМС у 2038 року, аби замінити собою атомний авіаносець Charles de Gaulle, нинішній флагман флоту Франції.

Читайте також: Франція вивела на випробування новітній фрегат Amiral Ronarc’h, перший у серії FDI: чим він особливий

Перспективний авіаносець PA-NG, рендер від Naval Group

Проектування PA-NG триває уже кілька років та має бути завершене якраз в 2025 році, то саме у цей час Міноборони Франції буде готове сформувати контракт на побудову цього авіаносця та остаточно визначити вартість цього проекту.

Втім, як далі пише французький портал Opex360, уже насправді є перші деталі, які наочно говорять про гігантський масштаб цього проекту: наприклад, для побудови атомного авіаносця проекту PA-NG доведеться будувати причальну інфраструктуру та сухий док площею аж 15 гектарів в Тулоні, таких крупних об’єктів для будівництва кораблів Франція ще не зводила.

При цьому, що цікаво, Міноборони Франції демонструє явну впевненість, що зможе профінансувати настільки амбітний проект, попри явні внутрішньополітичні проблеми із наповненням державної казни.

Перспективний авіаносець PA-NG, рендер від Naval Group

Наприклад, під час свого виступу в парламенті Франції глава Міноборони Себастьян Лекорню окремо акцентував, що за останні 20 років національне багатство країни виросло на 50%, загальносвітовий показник військових затрат виріс на 18%, при цьому рівень оборонних затрат самої Франції упав на 17%, що проявилось зокрема в скороченні 54 тисяч штатних одиниць персоналу на 11 авіабазах та в двох армійських полках.

І тепер, як наголошує глава французького оборонного відомства, це відставання слід надолужувати навіть за рахунок урізання інших статей державного бюджету. Очевидно маючи на увазі й проект PA-NG, тим більш, що у виступі Лекорню звучав і такий аргумент: якщо у 1980-х роках французький флот мав загальний тоннаж аж 311 тисяч тонн, то у 2019 році цей показник складав уже 287 тисяч тонн.

Авіаносці французького флоту, ілюстративна графіка в ретроспективному розрізі

Окрім амбітного проекту по новітньому авіаносцю, який розрахований на понад 10 років наперед, Міноборони Франції хоче в 2025 році наростити затрати й на більш актуальні проекти: наприклад, затрати на виробництво “складних боєприпасів” мають вирости на +27% або до 1,9 мільярда євро, затрати на космічні оборонні програми – вирости на +15% або до 870 мільйонів євро, а затрати на розвідку та операції в кіберпросторі – теж мають вирости на 13%.

Читайте також: Чому Франція не може передати більше 20 Mirage 2000, а насправді їх може бути і менше 12

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *