Не зовсім багаторазовий двометровий зенітний дрон Roadrunner отримав 250-млн замовлення він Пентагону

Американська оборонна компанія Anduril отримала від міністерства оборони США доволі вагоме замовлення на їх нові розробки у сфері протидії БПЛА – зенітний дрон Roadrunner-M та комплекси РЕБ Pulsar.

Загальна сума контракту складає 249,98 млн доларів, яка передбачає постачання до кінця 2025 року одразу 500 перехоплювачів Roadrunner-M та неоголошену кількість засобів РЕБ. Anduril у своєму повідомленні зазначає, що ці системи будуть розгорнуті “у пріоритетних регіонах, де американські сили стикаються зі значними загрозами з боку БПЛА”.

Читайте також: Де ще РФ зберігає та запускає “Шахеди”: повторити удар “Нептуна” поблизу Єйська

Roadrunner-M

І це замовлення є свідченням того, що у Пентагоні вбачають у Roadrunner-M ефективний засіб боротьби із ворожими дронами та означає, що його оцінка у військах, яка йшла з січня 2024 року, завершилось позитивним висновком. Додамо, що позначка “М” у назві означає саме зенітну версію, водночас сам Roadrunner може мати інше призначення.

Roadrunner-M знаходиться на межі точної класифікації. Бо з одного боку мова йде про реактивний дрон, який може здійснювати не лише зліт, а й посадку, але по суті він є зенітною ракетою, бо призначений для ураження повітряних цілей. Більше того, головна особливість цього засобу у тому, що він є “багаторазовим” і саме це має надавати йому переваги над іншими засобами.

Але ця “багаторазовість” є лише умовною, бо доступна лише у випадку, якщо Roadrunner-M не виконав своєї мети – не знищив ціль. Бо він оснащений осколково-фугасною бойовою частиною та має, як зенітна ракета, вибухнути поруч із ціллю. І лише якщо він схибив, чи ціль була знешкоджена іншим чином, може вертикально сісти.

І хоча у випадку успіху і перетворення Roadrunner-M на одноразову зенітну ракету може здатися, що це не доцільно через його вартість – це не зовсім так. Зокрема вартість Roadrunner-M виходить менша за 500 000 доларів за одиницю, бо контракт передбачає також закупівлю комплексів РЕБ Pulsar. Але навіть за ціни у 500 тисяч доларів цей зенітний дрон виходить дешевшим за ракету до ПЗРК Stinger, яка коштує близько 800 тисяч.

Більше того, на користь цієї розробки – інтеграція у загальні автоматизовані системи управління та автономність. Тобто у парадигмі дешевизни Roadrunner-M вже демонструє меншу собівартість знищення цілі типу дрон. Інша справа, що вона має бути ще меншою та відповідати вартості загрози, а не прикриватися потенційними збитками.

При цьому Roadrunner-M зовсім не маленький дрон. Хоча Anduril не опублікувала його характеристики, більше того за фото та відео не давали можливість оцінити його розміри, є фото Roadrunner-M із засновником Anduril Палмером Лакі (його точний зріст також не відомий, але за фото з іншими особами десь близько 1,8 метра).

Roadrunner-M

Roadrunner-M та Палмер Лакі, засновник (фото: Bloomberg)

Також можливо нагадати що це за комплекси РЕБ Pulsar , які також замовленні Пентагоном. Ця розробка від Anduril позиціонується, як модульне рішення з використанням елементів штучного інтелекту. Він виготовляється у різних варіантах, стаціонарному, для встановлення на транспорт

та на БПЛА. Точні параметри роботи комплексу не розкриваються. В американському війську він експлуатувався з літа 2023 року.

Читайте також: Що це за авіабаза “Ханськая”, яку уразили українські дрони, які там були літаки і чому вона точно не навчальна

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *