Поширення “мангалів” аж ніяк не значить, що танк не має місця в сучасній війні

Авторитетний західний аналітичний центр IISS (Міжнародний інститут стратегічних досліджень)в своєму черговому Military Balance Blog вирішив підняти питання про місце танка на сучасному полі бою. Загальний посил – навіть попри буквально катастрофічні втрати армії РФ у бронетехніці під час повномасштабної війни проти України, для танка як виду озброєння все рівно є місце на сучасному полі бою. Але нюанс в тому, що справді – засоби захисту та формати використання ОБТ треба вдосконалювати, виходячи із сучасних реалій.

На перший погляд, це виглядає просто як теоретична стаття. Але з іншої сторони, ця стаття стане однією із “цеглинок”, які потім лягатимуть в основу використання наявних та проектування перспективних танків в країнах Заходу.

Читайте також: РФ хотіла замінити МТ-ЛБу на 502ТБ “Алтаец” і нічого не вийшло, але ця машина виникла знову

Рашистський танк-сарай на базі Т-72 з мінним тралом, весна 2024 року

Наведені в блозі IISS аргументи виглядають так. Якщо брати лише візуально підтверджені втрати, то навіть і в такому разі виходить, що армія РФ за весь час війни проти України втратила 8 тисяч одиниць бронетехніки, зокрема 3 тисячі ОБТ, і це дуже вражаючі цифри.

Але водночас, як також апелюють в IISS, передані напередодні контрнаступу ЗСУ в 2023 році західні танки також не виправдали покладених на них очікувань, через об’єктивні зміни на полі бою, наприклад – високий рівень насичення бойових порядків противника протитанковими засобами.

А з третьої сторони, можна заодно пригадати і про те, що нинішня війна РФ проти України – аж ніяк не єдина, яка завершилась буквально катастрофою для танків на полі бою. Тут доречно згадати і про приклад Саудівської Аравії, яка втратила в боях проти єменських хуситів аж 20 танків Abrams, або ж досвід війни на Карабах в 2020 році, яка стала “предтечею” домінування дронів над ОБТ.

Ізраїльські танки Merkava MkIII із “мангалами” та гумовими накладками проти магнітних мін, січень 2024 року, фото – Gil Cohen Magen/Xinhua

Водночас, певною підставою для оптимізму в IISS вважають досвід використання ЦАХАЛом танків під час поточних бойових дій у Секторі Газа. Спочатку все починалось все вкрай песимістично для ізраїльських військових, бо бойовики ХАМАСу приловчились використовувати дрони із скидами проти “Меркав”, і це дало свій результат у вигляді значних втрат.

Але оговтавшись після перших поразок, ЦАХАЛ знайшов свої контрзаходи, почавши зокрема наварювати “мангали” на ті ж Merkava. І так Ізраїль вийшов на ситуацію, коли приклад використання його танків в боях у Секторі Газа можна назвати вдалим, підсумовують в IISS.

Читайте також: Легкий танк M10 Booker наближається до головного випробування перед виробництвом

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *