Хто ще хоче купити винищувачів Rafale і може розплатитися за них нафтою

Ірак активно працює над посиленням свого війська новим озброєнням, зокрема нещодавно ми розповідали про те, що Корея продала Іраку ЗРК КM-SAM II за 2,8 млрд доларів, йдеться про вісім батарей, до складу однієї входять командний пункт, радіолокаційна станція, і 4-6 пускових установок.

ЗРК КM-SAM

ЗРК КM-SAM

Важливу роль у посиленні іракської ППО відіграє французька компанія Thales, яка за три роки отримала контрактів на майже мільярд євро на постачання Багдаду систем C4I з 14 радарами GM200, і також системою повітряного спостереження з чотирьох радарів GM403.

Читайте також: Після “атаки” таємничих дронів у грудні 2023 року у США хочуть зробити захисні сітки для своїх F-22

Водночас сьогодні, як пише видання La Tribune, передусім у рамках посилення захисту неба Ірак зацікавлений у закупівлі французьких винищувачів Rafale – йдеться про 14 машин, за які країна готова викласти орієнтовно 2-3 млрд євро, причому не виключено, що поставку літаків Багдад цілком може оплатити нафтою. Інших деталей про можливу угоду поки що не повідомляється.

Загалом щодо співпраці Ірану та Франції, крім позитивних угод, є також і приклади невдалих спроб продати озброєння Багдаду, як от це було із зенітним ракетним комплексом SAMP/T – Ірак свого часу був зацікавлений у цій системі ППО, але його не влаштовували тривалі терміни виробництво, водночас Париж з огляду на власні скромні запаси цих ЗРК не зміг виділити для Іраку в оренду один-два комплекси, тож зрештою Багдад закупив південнокорейські системи.

SAMP/T

SAMP/T

Крім літаків, Франція також намагається продати Іраку свої самохідні артилерійські установки, йдеться звичайно про CAESAR від KNDS (Nexter). Нагадаємо, що протягом 2016-2019 років під час боїв проти ІДІЛ французькі військові використовували в боях САУ CAESAR, але тоді було відстріляно всього лише 18 тисяч 155-мм снарядів.

Повертаючись до Rafale, то якщо Ірак таки закупить літаки, то це буде черговий експортний успіх для французів і власне підкріплення і не без того непоганого положення, наприклад станом на початок 2024 року портфель замовлень на винищувачі перевалив за 200 літаків.

Раніше Defense Express розповідав, що для модернізації Rafale F5 під ядерну зброю усі дроти не влазять у літак, тому вихід у створенні веденого стелс-БПЛА.

Читайте також: З’явилося перше зображення ракети Х-69 з новою бойовою частиною, її збила наша ППО 19 жовтня

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *