Чому не давати JASSM до наших F-16, бо немає переваги у повітрі – це дуже дивний аргумент від посадовців США

Головний командувач збройних сил США в Європі Кріс Каволі склав перелік систем озброєння, яке є в розпорядженні американського війська та може допомогти Силам оборони України у війні проти РФ і постачання якого США ще не погодило через ті чи інші причини – американський генерал представив цю доповідь Конгресу ще на початку минулого місяця, виклавши список можливостей США, які могли б допомогти нашому війську ефективніше бити окупантів.

Як нагадує видання CNN, до списку зокрема увійшло таке озброєння, як крилаті ракети повітряного базування AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile), і також система зв’язку Link 16, яку використовують як США, так і загалом НАТО – заявляється, що Україна неодноразово подавала запит на ці системи.

Читайте також: Яку головну перевагу мають ракети AGM-158 JASSM для України, і це не про дальність чи інші ТТХ

І хоча “офіційно” у тому ж переліку озброєння від генерала Каволі не вказуються причини, чому США не надають такі системи, але видання наводить думки американських посадовців, які, наприклад, про ті ж крилаті ракети говорять наступне – що вони будуть марними для українців, бо, мовляв, для їхнього ефективного використання треба досягти певного рівня переваги у повітря.

Власне, така заява звучить скоріше як черговий формальний привід не постачати Україні далекобійне озброєння, бо досягнення хоча б паритету з авіацією РФ станом на сьогодні – це про постачання десятків, якщо не сотень дійсно сучасних літаків включно з новітніми засобами РЕБ та далекобійними ракетами “повітря-повітря”, які б дозволили відігнати ворожу авіацію від лінії фронту.

Але передусім варто наголосити на тому, що Сили оборони України вже мають досвід використання далекобійних крилатих ракет – і причому не з F-16, а з радянських фронтових бомбардувальників Cу-24М, на які інтегрували західні крилаті ракети Storm Shadow/SCALP-EG – ЗСУ з високою ефективністю використовують це озброєння, уразивши ним низку об’єктів на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі в Криму.

І такий досвід мав би бути серйозним аргументом на користь того, чому Україна має якнайшвидше отримати до своїх F-16 далекобійні крилаті ракети JASSM включно із дозволом бити ними по об’єктах, розташованих безпосередньо на території РФ.

Раніше Defense Express розповідав, чи є у новому пакеті допомоги від США на 375 млн натяк на ракети JASSM чи хоча б JSOW.

Читайте також: Нова крилата ракета AGM-158 JASSM XR з дальністю, як у Tomahawk: не під F-16, але це взагалі не проблема

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *