Велика Британія замовляє розробку своєї “Паляниці”: далекобійної, дешевої та масової зброї за проєктом Brakestop

Міністерство оборони Великої Британії оприлюднило тендер створення нового далекобійного озброєння за проєктом Brakestop, вимоги до якого продиктовані викликами сьогодення у протистоянні із РФ. Бо мова йде про замовлення далекобійного, дешевого та масового зразка озброєння типу “поверхня-поверхня”.

При цьому сам сенс розробки та деякі з параметрів – українську “Паляницю”, яка вочевидь є ерзац-крилатою ракетою воєнного часу. Бо закладені у Brakestop параметри, прямо кажучи, нагадують вимоги воєнного часу.

Читайте також: Останній у 2024 році пакет допомоги від США за USAI на $2,4 млрд: три головні пункти і перехід до кооперації

Паляниця

Одне з зображень української “Паляниці”

Зокрема до вимог тендера необхідно розробити крилату, балістичну ракету або взагалі дрон (але з мінімальною швидкістю від 600 км/год) для ураження наземних цілей. Ця зброя має запускатися з наземної платформи й уражати об’єкти на дальності 600 км з точністю +/-30 метрів. І це в умовах активної протидії засобами РЕБ і коли супутникова навігація не працює не лише у районі цілі, а й на маршевій ділянці польоту.

Також у Лондоні не стали “гратися” з малорозмірними бойовими частинами, як це зробили в Anduril із Barracuda, а визначили корисне навантаження у межах 200-300 кг з орієнтиром у вигляді фугасної авіабомби 500-фунтової Mk 82.

Mk 82

Mk 82, для розуміння про що йде мова

Але найголовнішими вимогами проєкту Brakestop, які прямо натякають на вимоги воєнного часу, можливо вважати не тактико-технічні характеристики, а ціну виробу та строки, за які він має бути готовий та об’єм виробництва.

Вартість цього далекобійного засобу ураження не має перевищувати 400 тисяч фунтів (близько 535 тисяч доларів), без урахування податків. Готові до випробувань прототипи мають бути надані у другому кварталі 2025 року. Серійне виробництво повинно стартувати до вересня 2025 року, а початковий об’єм виробництва повинен становити 20 одиниць на місяць.

Тобто на все про все дається лише один рік. І це не на створення зразка, а й з початком виробництва, яке на перших же етапах означає темп виготовлення по 240 одиниць на рік, який вочевидь повинен масштабуватися надалі.

Land Cruise Missile

Land Cruise Missile від MBDA, яка вже не підходить під умови Brakestop

Саме тому за результатами проєкту Brakestop буде цікаво поспостерігати на кожному з етапів, перший з яких, завершення отримання пропозицій вже на наступному тижні – 2 жовтня. Обрані пропозиції можуть отримати до 5 млн фунтів державного фінансування.

Читайте також: Якщо в Азербайджану можуть бути МіГ-29 під крилаті ракети SOM, то нам таке теж треба

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *