Су-25 з турецькими SOM: Азербайджан очікує поставки цих крилатих ракет, які були на параді ще у 2018 році

Турецька компанія TUSAŞ на виставці ADEX-2024 в Азербайджані демонструвала свою модернізацію штурмовика Су-25 під назвою LAÇIN для азербайджанських повітряних сил – угода на оновлення цих літаків була підписана влітку 2023 року на виставці IDEF-2023 у Туреччині, про що TUSAŞ повідомляла на своїх сторінках у соцмережах.

Як розповідають у виданні TurDef, модернізація азербайджанських штурмовиків Су-25 була розділена на два етапи – у рамках першого, Merhale-1, літаки отримали незалежну систему управління вогнем UBAS для інтеграції такого озброєння, як керовані бомби KGK-82/83, TEBER-82, і також крилаті ракети SOM-B1 – відомо, що станом на кінець липня цього року було поставлено сім модернізованих Су-25.

Читайте також: Азербайджан отримав дрон Akinci, який може пускати навіть крилаті ракети

Су-25 Азербайджан

Модернізований Азербайджанський Су-25, фото – видання TurDef

Другий етап

Merhale-2 вже передбачає повне перероблення авіоніки літака та інтеграцію такого озброєння, як бомби HGK з GPS-наведенням, і також ракет SOM ŞAHİN – і окрему увагу у цій всій історії варто звернути саме на крилаті ракети від турецької компанії Roketsan.

Річ у тім, що на виставці генеральний директор цієї компанії, Мурат Ікінчі, заявив, що поставки крилатих ракет SOM до Азербайджану мають розпочатися найближчим часом, і що це озброєння будуть використовувати на безпілотниках типу AKINCI, а також штурмовиках Су-25.

Разом з тим, у відкритих джерелах можна знайти інформацію, що Азербайджан працює з Туреччиною по ракетах SOM ще аж з 2014 року, про що заявляли в турецькій Roketsan, а в червні 2018 Азербайджан на параді демонстрував макет цієї крилатої ракети, що дозволяло зробити припущення про закупівлю Баку цього озброєння.

З огляду на те, що ударна авіація повітряних сил Азербайджану представлена лише винищувачами МіГ-29 і штурмовиками Су-25, а також враховуючи той факт, що про постачання ракет до Су-25 оголосили тільки зараз, то можна обережно припустити, що турецька крилата ракета SOM також була адаптована й під азербайджанські МіГ-29 як проміжний варіант посилення своєї авіаційної компоненти перед ймовірним переходом на нові літаки.

Щодо ТТХ ракети у версії SOM-B1, то вона має дальність у 250 км, вагу у 600 кг, з яких 230 кг – бойова частина. Довжина ракети становить 4 м.

Другий цікавий момент – що у рамках другого етапу модернізації азербайджанські штурмовики Су-25 отримають крилаті ракети SOM у версії ŞAHİN, тоді як на офіційних ресурсах Roketsan представлені варіанти SOM-A, SOM-B1 та SOM-B2. Можна припустити, що це якась помилка, але ймовірним є варіант і появи нової модифікації цієї ракети, яку одразу отримають Су-25.

Згідно з довідником Military Balance, станом на 2024 рік повітряні сили Азербайджану мали у своєму активі 14 винищувачів МіГ-29 (з них три у версії МіГ-29УБ) і ще 38 штурмовиків Су-25 (з них п’ять Су-25УБ).

Раніше Defense Express розповідав, що Азербайджан озброївся китайсько-пакистанськими JF-17C, якими замінять МіГ-29, що були придбані в України.

Читайте також: Азербайджан отримав першу САУ Dita, які постачаються за втаємниченим контрактом на 70 одиниць

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *